Ministrstvo za kmetijstvo v Gainesvillu na Floridi

Ministrstvo za kmetijstvo v Gainesvillu na Floridi

Trenutno je FAST.AI še v fazi raziskav in razvoja in ni na voljo javnosti.

Pregled raziskav je pokazal, da nobena študija ni zagotovila visokokakovostnih dokazov, da so antidepresivi učinkoviti pri bolečinah, kljub njihovi pogostejši uporabi pri običajnih bolečinskih stanjih.

Antidepresivi so zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje različnih duševnih stanj, vključno z depresijo, anksioznostjo in obsesivno-kompulzivno motnjo (OCD). Vendar pa se uporabljajo tudi za zdravljenje kronične bolečine zaradi stanj, kot sta fibromialgija in osteoartritis.

Uporaba antidepresivov za kronične bolečine narašča, vendar ostajajo vprašanja o njihovi učinkovitosti.

V novi študiji, objavljeni 1. februarja v reviji The BMJ, so znanstveniki pregledali 26 primernih pregledov raziskav, objavljenih med letoma 2012 in 2022, v katerih so primerjali antidepresiv s placebom pri zdravljenju bolečinskih stanj pri odraslih.

Pregledi so preučevali uporabo osmih razredov antidepresivov pri 22 bolečinskih stanjih. Petinštirideset odstotkov poskusov je imelo povezave z industrijo, kar je po mnenju avtorjev morda vplivalo na rezultate.

Po oceni pregledov so znanstveniki našli dokaze, da so bili nekateri antidepresivi – večinoma zaviralci ponovnega privzema serotonina in norepinefrina (SNRI) – učinkovitejši od placeba, če so bili predpisani za 11 bolečinskih stanj.

Znanstveniki so na primer našli zmerne dokaze, da so SNRI učinkoviti pri kroničnih bolečinah v hrbtu, pooperativnih bolečinah, fibromialgiji in nevropatskih bolečinah. Ugotovili so tudi, da so selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI) zmerno učinkoviti pri ljudeh z depresijo in kronično bolečino.

Vendar pa dokazi nizke kakovosti kažejo, da so bili SNRI učinkoviti pri bolečinah, povezanih z zdravljenjem raka dojke, osteoartritisom kolena, depresijo in drugimi osnovnimi stanji. Poleg tega so triciklični antidepresivi (TCA) pokazali nekaj dokazov, da so učinkoviti pri sindromu razdražljivega črevesa (IBS), nevropatski bolečini in kroničnih tenzijskih glavobolih.

Vendar noben pregled ni našel visoko kakovostnih dokazov, da so bili antidepresivi učinkoviti pri bolečinah. Poleg tega je bilo 31 primerjav nedokončnih ali pa je pokazalo, da so bili antidepresivi neučinkoviti pri običajnih bolečinskih stanjih.

Poleg tega so v štirih pregledih našli dokaze, da je placebo pri lajšanju bolečin učinkovitejši od antidepresiva.

V uvodniku, povezanem s študijo, sta Cathy Stannard, klinični vodja transformacije bolečine, in Colin Wilkinson, predsednik javne svetovalne skupine konzorcija, zapisala:

»Ferreira in sodelavci so raziskovali učinkovitost antidepresivov pri številnih kroničnih bolečinah. Poročali so, da je samo 11 od 42 primerjav – v devetih od 22 kroničnih bolečin – pokazalo nekatere dokaze o učinkovitosti, vendar noben od teh dokazov ni bil visoke kakovosti. Njihove ugotovitve kažejo, da bo za večino odraslih, ki živijo s kronično bolečino, zdravljenje z antidepresivi razočaranje.«

Avtorji študije ugotavljajo, da njihove ugotovitve kažejo, da je potreben bolj niansiran pristop k predpisovanju antidepresivov za bolečino.

Naprava ne potrebuje energije ali toplote za delovanje in ne zahteva nanašanja repelenta na kožo.

Bolezni, ki jih prenašajo komarji, vključno z virusom Zahodnega Nila, virusom Zika, virusom Chikungunya, malarijo in dengo, lahko povzročijo blago do hudo bolezen pri osebi, ki jo ugrizne okuženi komar. Zaradi te skrbi je preprečevanje pikov komarjev prednostna naloga ljudi, ki preživljajo čas na prostem.

Po podatkih CDC so repelenti proti žuželkam, ki vsebujejo DEET, IR3535, olje limoninega evkaliptusa ali Picaridin, dolgotrajni in učinkoviti pri odganjanju komarjev .

Druge metode za odganjanje komarjev vključujejo sisteme, ki uporabljajo električno ali baterijsko napajanje za ogrevanje in razpršitev tekočega repelentnega sredstva v zrak.

Tako repelenti kot razpršilni sistemi imajo lahko pomanjkljivosti. Natančneje, pršila imajo lahko močan vonj ali morda niso primerna za uporabo na goli koži, razpršilni sistemi pa zahtevajo baterije, ki jih je treba zamenjati ali napolniti.

Zdaj je nova naprava, razvita na Univerzi Floride za ameriško vojaško osebje, morda rešila nekatere od teh težav. Pasivna naprava z nadzorovanim sproščanjem, ki jo financira program Ministrstva za obrambo Deployed Warfighter Protection, nudi zaščito pred komarji brez toplote ali elektrike in ne zahteva nanosa na kožo.

Majhno, priročno napravo sta zasnovala doktorski kandidat Nagarajan Rajagopal in dr. Christopher Batich z oddelka za znanost o materialih in tehniko Univerze Florida na Inženirski fakulteti Herbert Wertheim. Znanstveniki so nedavno testirali napravo v štiritedenski polterenski študiji na ameriškem ministrstvu za kmetijstvo v Gainesvillu na Floridi.

Naprava je v obliki cevi, dolga približno 2,5 cm in ima dve manjši epruveti s transflutrinom, insekticidom, ki velja za varnega za ljudi in živali. Prejšnja raziskava iz leta 2020 v Vietnamu je pokazala, da je transflutrin učinkovit pri odganjanju dveh vrst komarjev, ki prenašajo malarijo, čeprav je eno vrsto odganjal bolj kot drugo.

Da bi preizkusili učinkovitost naprave, je ekipa z ribiško vrvico pritrdila 70 naprav na vhod velikega vojaškega šotora. Drugi šotor brez priključenih naprav je služil kot kontrola v poskusu.

Raziskovalci so nato izpustili več vrst komarjev v kletkah vzdolž zunanje strani šotorov.

Ekipa je ugotovila, da so bile v 24 urah skoraj vse žuželke odgnane ali uničene, ta zaščita pa je trajala štiri tedne.

“Naša naprava odpravlja potrebo po nanašanju lokalnih repelentov in insekticidov, ki se razpršijo po odprtem območju, kar lahko onesnaži okoliške rastline ali vodna telesa in negativno vpliva na koristne opraševalce, kot so čebele in metulji,” je dejal Rajagopal v sporočilu za javnost . .

“Ta je vsestranski, prenosljiv, enostaven za uporabo in ne potrebuje električne energije ali toplote za aktiviranje rešitve,” je dodal.

Razvijalci prijavljajo patent za novo napravo in upajo, da bo sčasoma na voljo tudi civilistom. Prav tako želijo raziskati, ali lahko učinkovito ščiti pred drugimi žuželkami, vključno s klopi, ki lahko prenašajo boreliozo.

Obvestilo uradnikov za javno zdravje odpravlja eno od zadnjih predlaganih omejitev države zaradi pandemije.

V petek, 3. februarja, je kalifornijsko ministrstvo za javno zdravje (CDPH) objavilo, da otrokom, ki obiskujejo javne in zasebne šole, ne bo treba dobiti cepiva proti COVID-19.

Po poročanju AP je objava pred načrtovanim koncem izrednih razmer zaradi COVID-19 v Kaliforniji 28. februarja. Po tem datumu guverner Gavin Newsom ne bo mogel uvesti novih omejitev zaradi pandemije.

Vendar CDPH še vedno močno priporoča, da se študentje in osebje cepijo.

1. oktobra 2021 je guverner Newsom objavil načrte za vključitev cepiva proti COVID-19 na seznam obveznih cepljenj za obiskovanje šole. Januarja 2022 je senator zvezne države Kalifornija Richard Pan predstavil senatu predlog zakona 871 , da bi dodal cepivo na seznam in dovolil samo nekatere zdravstvene izjeme.

Te pobude so povzročile odpor staršev in skupin, ki so nasprotovale predlogu zakona, kar je povzročilo proteste na shodih in sestankih šolskega odbora .

Jonathan Zachreson, oče treh otrok, ki je ustanovil Reopen California Schools, skupino, ki nasprotuje politiki COVID-19, je v poročilu AP dejal :

»To je že zdavnaj minilo … Veliko družin je bilo pod stresom zaradi te odločitve in zaskrbljenih že kar nekaj časa. Želim si, da bi CDPH dal večjo javno izjavo ali da bi Newsom podal javno izjavo … da bi družine in šolske okoliše vedeli, da to zanje ne bo več problem.«

Čeprav COVID-19 še vedno velja za grožnjo, sledilnik podatkov CDC kaže, da novi primeri padajo. Poleg tega je Bidnova administracija nedavno napovedala, da se bodo izredne razmere zaradi COVID-19 na nacionalnem in javnem zdravju končale 11. maja.

Znanstveniki iz Izraela so našli dokaze, ki nasprotujejo dolgoletnemu prepričanju, da so avtisti bolj brezbrižni do bolečine kot tisti brez avtizma.

Čeprav ni dokazano, mnogi ljudje domnevajo, da imajo posamezniki z motnjo avtističnega spektra (MAS) večjo toleranco za bolečino in manj verjetno, da bodo čutili bolečino kot neavtistični posamezniki. Vendar starejša poročila kažejo, da so nekateri avtisti neobčutljivi na bolečino, medtem ko so drugi bolj ranljivi zanjo. Kljub temu je zaznana neobčutljivost na bolečino morda bolj povezana s težavami, ki jih imajo nekateri avtisti pri sporočanju svoje bolečine drugim.

Poleg tega ima veliko avtističnih oseb tudi določeno stopnjo disfunkcije senzorične modulacije . Pri ljudeh s tem stanjem so lahko sluh, vid in dotik hiper- ali hipo-občutljivi. Posledično se lahko avtistična oseba z disfunkcijo senzorične modulacije kot odgovor na dražljaje vključi v samopoškodovalno ali agresivno vedenje.

Ker se disfunkcija senzorične modulacije pojavi pri približno 70 do 90 % avtističnih ljudi, so se raziskovalci iz Izraela odločili, da bodo globlje proučili zaznavanje bolečine pri avtizmu. Natančneje, ekipa je želela ugotoviti, ali avtistični ljudje čutijo bolečino z večjo intenzivnostjo kot tisti brez ASD.

Njihova raziskava, objavljena v reviji Pain , je pokazala, da avtisti doživljajo bolečino z večjo intenzivnostjo in so manj prilagodljivi na bolečino kot neavtisti.

Ekipa je v preiskavo vključevala 52 odraslih z diagnozo visoko delujočega ali 1. stopnje avtizma in 52 neavtističnih udeležencev. Udeleženci so bili podvrženi senzoričnemu testiranju, da bi ocenili povezave med bolečinskim dražljajem in odzivom. Poročali so tudi o vsaki tesnobi, katastrofalni bolečini, senzoričnih težavah in občutljivosti na bolečino, ki so jih doživeli.

Udeleženci z avtizmom so poročali o občutno višjih rezultatih bolečine kot tisti brez motenj avtizma. Poleg tega sta bila večja resnost ASD in senzorična preobčutljivost na vsakodnevne dražljaje povezana s preobčutljivostjo na bolečino.

V sporočilu za javnost je dr. Tami Bar-Shalita z Medicinske fakultete Sackler na Univerzi v Tel Avivu dejala:

»Rezultati naše raziskave kažejo, da je v večini primerov občutljivost za bolečino oseb z avtizmom dejansko večja kot pri večini populacije, hkrati pa so neuspešni pri učinkovitem zatiranju bolečih dražljajev.«

Za več informacij obiščite https://dietoll-official.top/sl-uvod-v-keto-dieto/ .