Gyengéd szívással távolítják el a magzati és a méhlepény szövetét

Gyengéd szívással távolítják el a magzati és a méhlepény szövetét

Fájdalmasak az abortuszok?

Az abortuszok fájdalommal és kellemetlenséggel járnak. Ezek várható mellékhatások. Akár orvosi, akár műtéti abortuszról van szó, a méhnek össze kell húzódnia, vagy ki kell szorítania a magzati és a méhlepény szöveteit. A sebészeti abortusz egy invazívabb eljárás, amely magában foglalja a magzati és a placentaszövet eltávolítására használt eszközöket és felszereléseket. Számos módja van azonban a fájdalom csökkentésére és az élmény elviselhetővé tételére.

Orvosi abortusz

Az orvosi abortusz egy olyan módszer, amelyet 10 hetes vagy annál rövidebb terhesség esetén alkalmaznak. A sikerességi arány magas, de a terhességi kor növekedésével csökken.

Gyakran két különböző gyógyszert adnak a terhesség megszakítására. Az első gyógyszer a Mifepristone, amely blokkolja a progeszteront, és tönkreteszi az embrió azon képességét, hogy fenntartsa a méhfalon való beágyazódást. A második gyógyszer a misoprostol, amely összehúzza a méhet, és kiüríti a magzati és a méhlepény szövetét a szervezetből.

A vérzés és a görcsök az orvosi abortusz leggyakoribb és várható mellékhatásai. A vérzés a méhnyálkahártya elválásának eredménye – hasonlóan egy menstruáció során. A vérzés néhány naptól néhány hétig tarthat.

A görcsök a méh összehúzódásának eredményeként ürülnek ki a magzati és a méhlepény szöveteiből. Ez egy szükséges kellemetlenség. A görcsök egyéntől függően ugyanolyanok vagy rosszabbak lehetnek, mint a menstruációs görcsök. A görcsök általában az abortusz befejezése után néhány napig tartanak.

Hogyan lehet kontrollálni a fájdalmat

Íme néhány hasznos tipp, amellyel elviselhetővé teheti az orvosi abortuszhoz kapcsolódó fájdalmat vagy kényelmetlenséget.

 • Vény nélkül kapható NSAID gyógyszerek, például az ibuprofen.
 • Fűtőpárna vagy melegvizes palack az alsó hason.
 • Vegyünk egy fürdőt vagy zuhanyozzon.
 • Igyon meleg folyadékot, például teát.
 • Csökkentse az aktivitást.
 • Pihenj és aludj.

Ne habozzon beszélni egészségügyi szolgáltatójával, ha további fájdalomcsillapításra van szüksége.

Sebészeti abortusz

Vákuumos aspirációs abortusz és tágítás és küretálás

A vákuumos aspirációs-szívás abortusz és a tágítás és küretálás (D&C) a terhesség 14. hetében és az alatt is elvégezhető. Az eljárás az orvosi rendelőben zajlik, és gyakran néhány órát vesz igénybe az elejétől a végéig. Az eljárás előtt tanácsadást, fizikális felmérést és ultrahangot végeznek.

Az abortusz előtt misoprostolt vagy hasonló gyógyszereket adnak a méhnyak lágyítására. A misoprostol 2-3 órát vehet igénybe. Az orális fájdalomcsillapítókat előre adják, hogy csökkentsék a fájdalmat az eljárás alatt és után. Az Ön helyzetétől, az egészségügyi szolgáltatótól és az abortusz helyétől függően érzéstelenítő szedáció alkalmazható.

Tükörszemet helyeznek a hüvelybe, és a területet szappanos gézzel megtisztítják. Helyi zsibbadó érzéstelenítőt fecskendeznek be a méhnyakba. A méhnyak kitágult vagy vékony rudak segítségével kinyitható. Ezután egy vékony, ívelt szívócsövet helyeznek be a méhnyakon keresztül a méhbe. Gyengéd szívással távolítják el a magzati és a méhlepény szövetét.

A D&C eljárás ugyanaz, mint a szívásos abortusz, azzal a különbséggel, hogy a méhnyak kitágítása és a szívás alkalmazása után egy küret segítségével kikaparják a méhből a megmaradt tartalmat. A küretta egy hosszú fém vagy műanyag szerszám, amelynek könnycsepp alakú vége sima vagy fogazott felülettel rendelkezik. A D&C-k nem terhes nőkön szívás nélkül is elvégezhetők, például ha a menopauza során rendellenes méhvérzés lép fel. Ezekben az esetekben a méhnyálkahártyáról mintát vesznek a rák kizárása érdekében. Az előzetesen beadott helyi érzéstelenítő, szájon át szedhető fájdalomcsillapítók és szorongáscsökkentő gyógyszerek miatt minimális vagy mérsékelt fájdalom jelentkezhet az eljárás során. Előfordulhat némi kellemetlenség a tükör behelyezése során.

Az eljárást követően görcsök és vérzések várhatók és szükségesek. A görcsök gyakran menstruációs jellegűek, és annak az eredménye, hogy a méh visszazsugorodik a normál méretre. Ez néhány napig eltarthat. A vérzés gyakran néhány naptól egy hónapig tarthat. A vérzés fokozódhat és csökkenhet az aktivitás szintjével.

Dilatáció és evakuálás (D&E)

A tágítás és evakuálás (D&E) a leggyakrabban alkalmazott eljárás a terhesség 13. és 24. hetes közötti megszakítására.

Tanácsadás, terhességi kor megerősítése, fizikális vizsgálat és méhnyak-előkészítő gyógyszerek, például misoprostol vagy laminaria történik a D&E eljárás előtt.

Néha megfelelő a magzati pusztulás gyógyszeres kezeléssel a beavatkozás előtt, bár ez nem mindenhol elérhető.

A magasabb terhességi kor miatt előfordulhat, hogy a méhnyak-előkészítő gyógyszereket néhány napon keresztül kell beadni. Más típusú abortuszokhoz hasonlóan a méhnyak-előkészítő gyógyszerek görcsöket és vérzést okozhatnak.

Mechanikus tágítókra van szükség ahhoz, hogy a méhnyak megfelelően megnyíljon az eljárás végrehajtásához. A kellemetlen érzés, a fájdalom és a görcsök mind a mechanikus tágítók mellékhatásai. A legtöbb D&E-t általános érzéstelenítésben végzik, mivel a nyaki tágulás mértéke jelentős.

Közvetlenül a beavatkozás előtt orális és intravénás (IV) fájdalomcsillapító és szorongásoldó gyógyszerek kombinációját kapja. Ez az eljárás altatásban vagy általános érzéstelenítésben is elvégezhető.

Spekulumot helyeznek be, és elvégzik a méhnyak tágítását. Ha a tágulás megfelelő, egy szívócsövet helyeznek be, hogy eltávolítsák a magzatot körülvevő magzatvíz-folyadékot. Ezután csipeszt – egy nagy íves fogóeszközt – behelyeznek, és a magzati és a méhlepény szöveteinek eltávolítására használják.

A fájdalomcsillapítás prioritást élvez a D&E műtéti abortusz során. A hosszabb eljárás nagyobb méhnyaknyílást és nagyobb méhmanipulációt jelent. A D&E súlyosabb érzéstelenítő szedációt is magában foglalhat, hogy minimalizálja a fájdalmat és a szorongást az eljárás során.

Mint minden abortusznál, vérzés és görcsök várhatók, és szükséges mellékhatások, amelyek fájdalmat okozhatnak.

Hogyan lehet kontrollálni a fájdalmat?

A műtét utáni abortusz fájdalomcsillapító tippjei ugyanazok, mint az orvosi abortusznál.

 • Vény nélkül kapható NSAID gyógyszerek, például az ibuprofen.
 • Vényköteles fájdalomcsillapítók.
 • Fűtőpárna vagy melegvizes palack az alsó hason.
 • Vegyünk egy fürdőt vagy zuhanyozzon.
 • Igyon meleg folyadékot, például teát.
 • Csökkentse az aktivitást.
 • Pihenj és aludj.

Narkotikus fájdalomcsillapítókra lehet szükség az abortusz utáni fájdalom csillapítására, különösen a D&E eljárást követően. Minden egyén más. Ne habozzon beszélni szolgáltatójával, ha úgy érzi, hogy további fájdalomcsillapításra van szüksége.

Fájdalmat érez a baba?

Az a kérdés, hogy a fejlődő magzat érez-e fájdalmat, ellentmondásos és nagyon érzékeny téma.

Egészen a közelmúltig a tudományos konszenzus az volt, hogy a magzat csak 24 hetes terhesség után érez fájdalmat éretlen neurológiai rendszere miatt. Felnőtt szabványok szerint a fájdalom egy ingerre adott reakció, és a mentális tudatosság vagy a fájdalomra való önreflexió képessége. A fájdalom szubjektív. A tudósok azt javasolták, hogy a 24 hetesnél fiatalabb magzat nem érezhet fájdalmat, mert neurológiailag nem fejlődött ki ahhoz, hogy fájdalmat érezzen ezzel a két összetevővel.

Az új idegtudományi kutatások újraértékelik a fájdalom meghatározását és megtapasztalásának módját. Miközben a kutatás folyamatban van, arra a következtetésre jutott, hogy a 24 hetesnél fiatalabb magzatok fájdalmat tapasztalhatnak. Ami ismeretlen marad, az az, hogy a magzati agy hogyan jelent fájdalmat. Ezenkívül a 24 hetesnél fiatalabb koraszülöttek fájdalomválaszt mutattak az ingerekre.

A magzati fájdalom és az abortusz morálja egyesek számára személyes szempont lehet, különösen a későbbi terhesség alatt.

Az abortuszfájdalom hasonló a szülési fájdalomhoz?

Noha az abortusz és a szülés egyaránt fájdalmas, nehéz összehasonlítani a kettőt. A fájdalom szubjektív, és a tapasztalat vezérli. Az abortusz során jelentkező fájdalom erős menstruációs görcsökre korlátozódik. A vajúdási összehúzódások sokkal intenzívebbek, és ezért fájdalmasak, mivel munkájuk során kivezetik a kiteljesedett magzatot a méhből.

A kutatások azt találták, hogy sok nő, aki átélt szülési fájdalmat az abortusz előtt, csökkenti a fájdalmat az abortusz során a szüléshez képest.

Az abortusz lehetséges mellékhatásai

Nem titok, hogy az abortusz bármilyen formája testi és lelki terheket róhat rád. A fizikai mellékhatások viszonylag gyorsan elmúlnak, ha nincsenek szövődmények. A mentális mellékhatások a minimálistól a súlyosig terjedhetnek az egyéntől és az abortusz körülményeitől függően. Ne habozzon kapcsolatba lépni egy mentális egészségügyi szakemberrel, ha segítségre van szüksége.

Az abortusztabletta bevétele után

Az abortusztabletta fizikai mellékhatásai közé tartozik a vérzés és a görcsök. Egyéb lehetséges mellékhatások közé tartozik az émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás, szédülés és hidegrázás. Ezek a mellékhatások általában a gyógyszeres kezelés után néhány napig tartanak. A vérzés néhány hétig tarthat.

A hosszan tartó mellékhatások mentálisak lehetnek. Az abortusz a megkönnyebbülés, a boldogság, a bűntudat, a szomorúság, a harag vagy a depresszió időszaka lehet. Fontos tudni, hogy mindezek az érzések normálisak. Ezeknek az érzéseknek a felismerése és elismerése fontos lépés ezek leküzdésében.

Fontos felismerni, hogy partnere, adott esetben, hasonló érzéseket élhet át ez idő alatt. A kommunikáció kulcsfontosságú.

Műtéti abortusz után

A műtéti abortusz fizikai mellékhatásai közé tartozik a vérzés és a görcsök. Az alkalmazott méhnyak-érlelő szertől függően egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek.

Az olyan érzelmek, mint a megkönnyebbülés, a boldogság, a bűntudat, a szomorúság, a harag vagy a depresszió, mind gyakoriak. Fontos felismerni, hogy ezek az érzések minden kombinációban normálisak.

A terhesség későbbi szakaszában végzett abortuszokat gyakran olyan súlyos testi hibák vagy a magzat olyan jelentős veleszületett rendellenességeinek felfedezése után hajtják végre, amelyek nem támogatják az anyaméhen kívüli életet. Ez a körülmény hozzájárulhat a bűntudat, a szomorúság, a düh és a depresszió jelentősebb érzéséhez, vagy nem, amelyek a befejezés után is fennmaradhatnak.

Az orvosi abortuszhoz hasonlóan fontos, hogy adott esetben kommunikáljon partnerével, mivel előfordulhat, hogy ezalatt hasonló érzéseket tapasztal.

A kiskereskedelmi piacokat elárasztják a krémek, balzsamok és testápolók, amelyek striákmentes terhes hasakat ígérnek.További információért látogasson el a https://sexgod-me-gummies-official.top/hu-a-szexualis-egeszseg-megertese/ oldalra.

Contents