Числото, с което вероятно сте най-запознати, е общият брой случаи за деня.

Числото, с което вероятно сте най-запознати, е общият брой случаи за деня.

Здравната система, базирана във Форт Уейн, очаква да получи около 2000 дози тази седмица и 8000 следващата седмица.

Parkview е сред петте болници в Индиана, които са определени за пилотни места, за да бъдат първите, които ще получат ваксината в този щат. Администрацията по храните и лекарствата разреши ваксината за спешна употреба късно в петък.

В цялата страна 145 места ще получат ваксината в понеделник, 125 във вторник и 66 в сряда, съобщи USA Today.

В Индиана над 50 болници и клиники ще получат 55 575 дози ваксини до края на седмицата, съобщиха държавни здравни служители.

Болница Clark Memorial в Джеферсънвил също получи дози в понеделник. Community Hospital планира да започне ваксинирането във вторник, каза в имейл говорител на болницата в Мюнстер.

Здравният методист на университета в Индиана очаква да получи пратката си навреме, за да започне ваксинирането в сряда, казаха служители на болницата. IU Health е единствената болница в Централна Индиана, която е част от пилотната програма. IU Health очаква да получи около 1900 дози тази седмица, каза Джонатон Хосеа, мениджър за връзки с обществеността в имейл.

Служители на Deaconness, здравна група, базирана в Евансвил , казаха, че също планират да разполагат с дози навреме, за да започнат ваксинирането в сряда.

В понеделник няколко здравни работници побързаха да насрочат първата си инжекция, причинявайки периодични проблеми на щатския уебсайт, където се правят срещи.

Alkotox – където здравето започва със здрав черен дроб. Открийте го на https://alkotox-website.com/ и започнете своето пътуване днес.

IU Health изпрати имейли до малко под 10 400 от 35 000 членове на екипа на здравната система, като ги покани да бъдат сред първите, които ще получат ваксината, каза д-р Микеле Сайсана, главен отговорник по качеството и безопасността. Служители с ограничен контакт с пациенти, като администратори като нея, ще бъдат ваксинирани през следващите седмици.

Свържете се с репортера на IndyStar Шари Рудавски на shari.rudavsky@indystar.com. Следвайте я във Facebook и в Twitter : @srudavsky.

Тъй като повече от една трета от окръзите на Индиана са в червената зона за най-високо ниво на разпространение на коронавирус, губернаторът Ерик Холкомб в сряда нареди на болниците в щата да преустановят процедурите, които не са спешни, и наложи строги ограничения върху социалните събирания.

„Щатът Индиана е в пламъци“, каза Холкомб на седмичната си пресконференция, описвайки реакцията на коронавируса, добавяйки, че числата са започнали „да излизат извън контрол“.

В сряда Индиана съобщи за 5853 нови случая на коронавирус и още 98 смъртни случая, с което броят на смъртните случаи от пандемията надхвърли 6200. Миналия четвъртък щатът отново разби рекорда си за ежедневни случаи, като отчете повече от 8450 нови случая.

Всичките 92 окръга на щата вече имат повече от 200 случая на коронавирус на 100 000 жители. Процентът на положителност за седем дни в щата надхвърля 14%. Болниците виждат повече от 400 нови приема на ден за COVID-19.

„Това е експоненциално покачване“, каза комисарят по здравеопазването на щата Индиана д-р Крис Бокс, говорейки за траекторията на случаите през последните седмици. „Това ясно показва, че скокът далеч не е приключил.“

Започвайки този уикенд, каза Холкомб, местните здравни отдели вече няма да могат да правят изключения от ограничението от 50 души за социални събирания в оранжевите окръзи и ограничението от 25 души в червените окръзи.

Тъй като увеличаването на хоспитализациите често идва след увеличаване на случаите, Холкомб каза, че ще спре всички планови операции от 16 декември до 3 януари, така че болниците да могат да преназначат персонал и да запазят легла за нуждаещите се.

През пролетта Холкомб предприе подобна стъпка като част от по-всеобхватно блокиране. Много селски болници, които чакаха скок, който никога не дойде, почувстваха финансови затруднения от необходимостта да отменят избирателни процедури, които могат да бъдат по-доходоносни от други форми на грижа.

Тъй като случаите на коронавирус нарастват, Холкомб повтаря отново и отново, че иска да балансира „живота и поминъка“. Той ненавижда да върне Индиана в ранните дни на пандемията, когато голяма част от щата беше затворена.

Но тъй като се очаква да последват повече случаи като резултат от събиранията за Деня на благодарността и зимните празници на хоризонта, болниците се подготвят да видят нов скок на пациенти с COVID-19.

Забавянето на процедурите може да има цена за всички, каза Брайън Табор, президент на Болничната асоциация на Индиана.

„Научихме урока от по-рано тази година, че забавянето на основните грижи има последици за краткосрочното и дългосрочното здраве на пациентите и това, заедно с рекордния брой приеми на COVID-19, са основните причини болниците да са толкова натоварени точно сега“, каза той в изявление, изпратено по имейл. „Буквално въпрос на живот и смърт е всички заинтересовани страни да направят всичко възможно.“

Въпреки че залозите може да не са толкова високи за пациентите, които не се нуждаят от спешна помощ, заповедта на Холкомб за спиране на неспешните процедури може да дойде в неудобен момент както за хирурзите, така и за пациентите.

Обикновено декември е натоварено време, тъй като хората се опитват да прокарат скъпи избирателни процедури, след като са покрили застрахователните си суми за годината.

Само часове преди Холкомб да направи съобщението си в сряда, Винсент Уолтър, 54-годишен, Лафайет, разговаряше с лекаря си дали може да се нуждае от операция на ръката, която нарани през юни. Той имаше няколко медицински разноски, прилагани към приспадането му тази година, така че той реши, че ще бъде по-рентабилно да поправи ръката си и тази година.

Тогава той чу за съобщението на Холкомб.

„Това пречи на това… Не очаквах това“, каза Уолтър. „По принцип бих се върнал на първа страница… Часовникът се нулира в полунощ на 1 януари.“

Свържете се с репортера на IndyStar Шари Рудавски на shari.rudavsky@indystar.com. Следвайте я във Facebook и в Twitter : @srudavsky.

Това не е история, обясняваща какви са числата на COVID-19 в момента. (Те не са добри.) Това е история, обясняваща как работят числата, които сега виждаме всеки ден.

В Индиана тези числа идват от Министерството на здравеопазването на щата Индиана . Някои числа, като новорегистрирани случаи и смъртни случаи, се актуализират около обяд всеки ден. Други, като рейтинга на риска за всички окръзи на Индиана, се актуализират всяка седмица.

Тези числа дават поглед върху това как се развива пандемията, независимо дали се подобрява или се влошава. Но ако не са обяснени правилно или поставени в контекст, те могат да бъдат измамни.

Ето какво трябва да знаете за статистиката за COVID-19, за да можете да я използвате, за да вземете най-добрите решения за вас и вашите близки.

Общ брой дела за деня

Числото, с което вероятно сте най-запознати, е общият брой случаи за деня. Това е числото, което повечето новинарски организации, включително IndyStar, споделят първо с вас.

Това число не е общият брой на новите случаи на COVID-19 от предния ден.

Това е броят на новите случаи, публикуван от държавния здравен отдел. Той включва случаи от предишни дни и може да изключи допълнителни положителни тестове от хора, които преди това са били положителни.

Например, щатският здравен отдел съобщи за 8451 нови случая в събота, за първи път държавата съобщи за повече от 8000 случая за един ден.

Не е ясно защо има забавяне между времето, в което лабораториите докладват случаи на държавния здравен отдел и когато отделът ги публикува, използвайки таблото си за управление.

Меган Уейд-Такстър, говорител на държавния здравен отдел, каза, че лабораториите трябва да изпратят резултатите на отдела в рамките на 24 часа след завършване на резултата от теста. Тя също така каза, че резултатите се записват в системата на отдела веднага щом лабораторията ги изпрати.

Но тя не отговори на въпроси защо отделът ще чака да публикува тези резултати, след като са в системата.

Независимо от това, не забравяйте да проверите датите, от които идват случаите, когато разглеждате новоотчетените общи суми.

Според университета Джон Хопкинс няма федерални стандарти за докладване на данни от тестове за COVID-19.

Коефициент на позитивност

Въпреки че е лесно да се хванете в броя на случаите всеки ден, може би по-показателното число е процентът на положителност.

Казано просто, процентът на положителност е мярка за това колко теста за COVID-19 са положителни.

Съществуват обаче два различни типа проценти на положителност: всички тестове и индивидуални.

Процентът на положителни резултати при всички тестове е това, което звучи: процентът на всички тестове за COVID-19, които са се оказали положителни.

Индивидуалната положителност, от друга страна, е процентът на отделните индивиди, които са дали положителен тест. Функционално, той пита дали всеки човек някога е давал положителен тест.

Коефициент на положителност: Какво трябва да знаете

Нека да го разделим: ако някой направи 10 теста и веднъж се окаже положителен, процентът на положителни резултати при всички тестове ще бъде 10%. Но индивидуалният процент на положителност за това лице ще бъде 100% – деветте отрицателни теста се игнорират.

Ако дадено лице направи 10 теста и се окаже положителен два пъти, процентът на положителни резултати при всички тестове ще бъде 20%, а процентът на индивидуалните положителни резултати ще остане 100%.

Wade-Taxter от държавния здравен отдел каза, че методът за всички тестове е по-сравним с начина, по който други щати изчисляват своята ставка.

„Освен това“, пише тя в имейл, „полезно е да се заснемат всички тестове за дадено лице, защото това лице може да е било изложено на множество случаи по време на пандемията и заснемането всеки път, когато е тествано, дава много по-ясна картина за това какъв процент от тестовете са положителни в даден ден."

Брайън Диксън, доцент в Училището по обществено здраве „Ричард М. Феърбанкс“ на университета в Индиана и директор по информатика в общественото здравеопазване в Института „Регенстриф“, каза, че процентът на всички тестове отразява това, което се случва с тестването в момента. Той го нарече златен стандарт.

Индивидуалната ставка, тъй като изключва хора като здравни работници, които се тестват редовно, помага на експертите по обществено здраве да разберат по-добре откриването на нови случаи.

Той каза, че индивидуалният процент, който може да бъде два пъти по-висок от този за всички тестове, може да предизвика объркване и може да е по-добър за епидемиолозите, отколкото за широката общественост.

Световната здравна организация казва, че целта е постигането на процента на всички тестове под 5%. Dixon изчисли, че 10% би било добро число, за да бъде под индивидуалната ставка.

Всеки процент на положителност обикновено се споделя като седемдневна пълзяща средна, което означава, че процентите от седем последователни дни се осредняват, за да се даде по-ясна картина на случващото се. Средната стойност обаче не е от предходните седем дни: остава с шест дни след днешния ден, за да се избегне изкривяване от гореспоменатите закъснения в докладването на случаите.

Какво влияе на процента на положителност

Степента на положителност е тясно свързана с броя на тестовете – но може би не по начина, по който си мислите.

„Има мит, че ако направим повече тестове, това ще повиши положителността“, каза Диксън. „Реалността всъщност е точно обратното.

„Така че на теория, ако като цяло имаме същото количество вирус в популацията и увеличим количеството на тестовете, които правим, ще открием още няколко случая, но това няма да нарасне толкова драматично, колкото се увеличи тестов обем, който правим", каза той. „Така че всъщност ще намалим позитивността.“

Процент на положителност: Един от начините да го намалите е да направите повече тестове

Диксън каза, че Индиана трябва да тества 60 000 до 75 000 души всеки ден, за да добие добра представа как се разпространява вирусът.

„Това няма да повиши позитивността“, каза той. „Трябва да го намали, ако някак се борим с болестта и контролираме вируса.“

Увеличаването на тестовете може да доведе до увеличаване на случаите, но процентът на положителност може да служи като по-верен барометър за разпространението на вируса, ако държавата тества достатъчно.

Хоспитализации

Когато случаите се увеличават, вниманието се измества към държавните болници и какъв капацитет имат да се грижат за хора с COVID-19.

Държавата показва този капацитет всеки ден, като използва легла в интензивни отделения и вентилатори. За всеки елемент таблото за управление показва наличния процент, процента, използван от пациенти с COVID-19, и процента, използван от други пациенти.

McKeen каза, че докато капацитетът на вентилатора е станал по-малко важен, тъй като лекарите се научават как да лекуват по-добре пациентите, наличието на легла за интензивно лечение остава важно.

„На ръба“: Болниците в Индиана са изправени пред криза в персонала, тъй като COVID-19 нараства

Дори поддържането на налични легла за интензивно отделение може да не е достатъчно, ако държавата няма достатъчно здрави лекари и медицински сестри, които да ги наемат.

Contents