Калцификации на гърдите: Трябва ли да се притеснявам за тях?

Калцификации на гърдите: Трябва ли да се притеснявам за тях?

Калцификациите на гърдите са малки отлагания на калций в тъканта на гърдата. Те често се появяват в мамограми и са най -често срещани при жени над 50. Калцификациите на гърдите обикновено са неканкови или доброкачествени. Въпреки това, някои форми могат да показват рак на гърдата.

Тази статия разглежда причините за калцификатите на гърдата и обсъждаме какво може да се случи, ако те се покажат на скринингов тест.

Какво какво Калцификациите на гърдите ли са?

Калцификациите са малки калциеви отлагания, които се развиват в гърдите. Те не причиняват симптоми и лекар не може да ги диагностицира от рутинна проверка на гърдата.

Вместо това те обикновено се появяват като бели точки на мамография, която е рентген на гърдите. Други сканирания на гърдата, като ултразвуци или MRI сканирания, не показват калцификати.

Калцификациите са по -склонни да се развият след менопаузата.

Повечето калцификати на гърдите са доброкачествени. Въпреки това, клъстерите от калциеви отлагания могат да предполагат ранен рак на гърдата. Някои изследвания показват, че 12,7–41,2% от жените в скрининговите програми с калцификати на гърдата се връщат за допълнителна клинична оценка като единствен предупредителен знак за рак.

Докато калцификациите не се развиват в рак, те могат да предложат основен основен начин на основата на основата на основата Процес, който е свързан с рак на гърдата.

Видове калцификации на гърдата

Два вида калцификати на гърдата могат да се появят при мамограми – макрокалцификации и микрокалцификации. Някои жени имат смесица от двете.

Макрокалцификации

макрокалцификациите се появяват като големи бели точки, които се срещат на случаен принцип в тъканта на гърдата. Те са по -големи от 0,5 милиметра (mm) в диаметър.

макрокалцификациите са много чести и лекарите обикновено смятат, че са доброкачествени. В резултат на това хората с макрокалцификации в гърдата обикновено не изискват последващи тестове.

Микрокалцификациите

микрокалцификациите се появяват като малки бели петна или зърна. Много случаи на микрокалцификации са доброкачествени. However, if they have certain characteristics, they may indicate an underlying cancerous process.

Doctors usually regard microcalcifications as suspicious and in need of further investigation if they have the following characteristics:

 • те са с диаметър по -малък от 0,5 mm.
 • Те се срещат в клъстери в една област на гърдата.
 • Те се различават по размер и форма.

Въпреки че това число не е окончателно, клъстерът обикновено се състои от поне 3-5 калцификации. Разхлабените клъстери са по -склонни да бъдат доброкачествени от компактните клъстери.

Калцификации в-лосс отзиви извън основната тъкан на гърдата

Понякога мамограмата може да покаже калцификации извън основната тъкан на гърдата. Изглежда, че те са върху кожата или вътре в кръвоносните съдове.

Тези по кожата могат да се дължат на дезодорант, лосиони или остатъци от прах, които причиняват появата на бели точки на рентгеновите резултати. Поради тази причина хората трябва да избягват да прилагат всякакви кожни продукти преди скрининга.

След като рентгенологът потвърди местоположението като извън самата тъкан на гърдата, тогава тези видове калцификации не изискват допълнителни тестове.

Причини и рискови фактори за калцификации на гърдата

Калцификати могат да възникнат в тъканта на гърдата в резултат на:

 • Дуктален карцином in situ (DCIS), рак, рак на клетките, които подреждат млечните канали
 • Травма от нараняване или операция
 • Инфекция
 • Натрупване на калций в гърдата, подобно на атеросклерозата в кръвоносните съдове
 • Кисти, пълни с течност торбички в гърдата
 • Етазия на млечните канали или запушени млечни канали
 • Мастна некроза или мъртви мастни клетки
 • Fibrodeenoma, доброкачествен тумор на гърдата
 • Радиационна терапия за рак на гърдата
 • Инвазивен рак на гърдата

Всеки от горните фактори може да причини калцификати на гърдата да се развие.

DCIS е най -често срещаният вид рак, диагностициран при хора с калцификати на гърдата.

Проучване от 2019 г. също предложи връзка между продължителността на кърменето през целия живот и наличието на микрокалцификационни клъстери. Докладът оценява връзката на клъстерите за микрокалцификация с множество рискови фактори на рака на гърдата.

Други фактори, които увеличават риска, включват:

 • Лична история на рак на гърдата
 • a family history of breast cancer
 • a genetic predisposition to breast cancer, such as having a BRCA1 and BRCA2 mutation

Eating calcium-rich foods does not cause breast Калцификации.

Диагноза и кога да видите лекар

Ако калцификациите се появят на мамография, рентгенологът ще реши дали е необходимо по -нататъшно проучване. Като цяло те не считат макрокалцификации подозрителни. Стандартните размери и форми на калцификати също са по-малко вероятно да изискват проследяване.

Въпреки това, ако се появят големи калцификати в клъстери или заедно с микрокалцификации, рентгенологът може да посъветва по-нататъшно тестване.

рентгеновете може Ако смятат, че калцификатите са подозрителни, те могат:

 • Извършете друга мамография, за да видите по -отблизо калцификациите
 • Проверете предишните изображения на мамограмата, за да търсите промени в характеристиките на калцификация
 • Препратете случая на лекар

Лекар май:

 • Прегледайте рентгеновите изображения и рентгенология
 • Вземете биопсия, за да тествате тъканта на гърдата за признаци на рак
 • Препоръчайте ЯМР на гърдата
 • Препоръчайте скрининг на всеки 6 месеца, за да проверите за промени в калцификациите

Хората, които имат анамнеза за рак на гърдата или са изложени на висок риск от развитие на рак, трябва да видят лекаря си, ако калцификатите се появят на мамография. Лекар ще вземе предвид тези рискови фактори при вземане на решение за по -нататъшно тестване.

Типовете биопсия на гърдата

Биопсия на гърдата включва отстраняване на малко парче тъкан на гърдата, за да се изследва внимателно. Има два вида биопсии за тестване на калцификатите на гърдата.

Стереотактична биопсия на иглата на ядрото е, когато лекар вмъква игла в гърдата, използвайки компютърно изображение, за отстраняване на парче калцификационна тъкан под локален анестетик. A surgical biopsy is when a surgeon removes the abnormal tissue sample under local or general anesthetic and sends it to a lab for examination.

Doctors typically only perform a surgical biopsy if a core needle biopsy is unsuccessful or if the Резултатите са неубедителни.

Преди да се подложат на хирургична биопсия, хората трябва да обсъждат белези, анестезия или опасения за възстановяване с техния хирург.

Лечение на калцификации на гърдите

доброкачествен Калцификациите не изискват никакво лечение. Ако обаче калцификатите са свързани с друго медицинско състояние, като например ектазия на млечните канали, лекар ще предостави на човека повече информация за състоянието и наличните лечения.

Ако калцификациите показват рак на гърдата, лицето ще изисква лечение, за да се спре разпространението на рак и да убие раковите клетки. Видът на лечението, което човек ще се нуждае, зависи от вида на рака на гърдата, неговия размер и стадий и други фактори.

Потенциалните лечения за рак на гърдата включват:

 • Хирургия
 • Радиация
 • Хормонална терапия

Резюме

Калцификатите на гърдите могат да показват ранен рак на гърдата, което подчертава значението на наличието на наличие Редовни скринингови мамограми. Въпреки това, повечето калцификати са доброкачествени и не се нуждаят от последващи проучвания или лечение.

Ако рентгенологът счита калцификациите подозрителни, те ще извършат друга мамография и могат да препоръчат биопсия.

те ще извършат друга мамография.

те ще извърша Прочетете статията на испански.

 • Рак на гърдата
 • Рак/онкология
 • Здравословно/гинекология на жените

Contents