Какво е остра ХИВ инфекция?

Какво е остра ХИВ инфекция?

Включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Ето нашия процес.

Острата ХИВ инфекция е първият етап на ХИВ. Скоро след излагане на вируса, човек може да изпита грипоподобни симптоми, които обикновено се разрешават, тъй като тялото произвежда антитела.

По време на острия период на инфекция нивото на вируса в кръвта на човек е високо, тъй като тялото им все още не е в състояние да монтира имунен отговор. Етапът, по време на който тялото произвежда антитела, се нарича сероконверсия.

Не всеки с ХИВ инфекция развива тези симптоми, но те засягат поне 50% и евентуално до 80–90% от хората с ХИВ. Те се появяват в рамките на 2–4 седмици след експозицията и продължават от няколко дни до няколко седмици.

След това човекът ще се почувства по -добре и няма да изпита тези симптоми отново. Вирусът обаче ще остане в тялото. Без лечение може да причини допълнителни щети. Този етап се нарича хроничен ХИВ.

Всеки, който може да е излагал вируса и който има остри симптоми, трябва да потърси медицински съвет. Тъй като други заболявания могат да се появят по подобен начин, симптомите не означава непременно, че ХИВ е налице.

Въпреки това, ако тестът е положителен, настоящото лечение на ХИВ е високоефективно, особено ако хората започнат лечение рано.

Научете повече за сероконверсия.

Симптомите на остър ХИВ обикновено се появяват 2–4 седмици след инфекцията. Най -честите симптоми на остра ХИВ инфекция са:

 • Подути лимфни възли
 • Болки и болки
 • Умора

Хората с остра ХИВ инфекция също могат да имат симптоми, които включват:

 • втрисане и нощно изпотяване
 • Възпалено гърло
 • обрив, който, който Обикновено се състои от малки, обезцветени, плоски петна, които не сърбят
 • Генитални язви
 • Труш
 • необяснима загуба на тегло
 • умора
 • Язви на устата
 • Мускулни и ставни болки и болки

Много от тези симптоми се самоограничават и хората могат да ги управляват с лекарства, които облекчават болката , подуване или треска.

От съществено значение е хората да имат тест, ако имат грипоподобни симптоми и или вярват, че може да са имали излагане на вируса или да знаят, че са изложени на риск.

облекчаването на острите симптоми няма да лекува инфекцията или да понижи вирусното натоварване и няма да предотврати дългосрочни ХИВ усложнения.

Ако човек има ранна диагноза, той може Започнете да използвате антиретровирусни лечения, за да помогнете за управлението на инфекцията, да намалите количеството на вируса в тялото им и да премахнете риска от предаване на вируса на друг човек.

Научете повече за ранните признаци и симптоми на ХИВ.

Кога да видите лекар

Признаците на остра ХИВ инфекция могат да приличат на тези на други заболявания.

Въпреки това, ако човек има симптоми и може да е potencialex коментари имал експозиция на вируса – например чрез споделяне на игли или секс с нов партньор, без да използва презерватив или друг метод на бариера – те трябва да обмислят тестване на ХИВ тестване.

Диагностицирането на остра ХИВ инфекция

Различните тестове могат да открият ХИВ, но не всички от тях ще бъдат точни на острия етап, тъй като тялото все още произвежда антителата.

Тестовете за ХИВ антитела могат да открият антитела в кръвта и слюнката. Те може да не показват, че ХИВ присъства в ранните етапи, тъй като може да отнеме 23–90 дни, за да се развият достатъчно антитела. Комплектите за домашно тестване са достъпни за закупуване онлайн.

Тестовете за нуклеинова киселина (NAT), които използват кръв от вена, могат да покажат колко вирус присъства в кръвта. Те могат да открият вируса по -рано от другите тестове, но са скъпи. Човек може да направи това 10–33 дни след възможна експозиция.

Тест за антиген/антитела може да открие р24 антигени, които допринасят за структурата на вируса. Ако тестът използва кръв от вена, резултатите обикновено са точни 18–45 дни след експозицията. Този прозорец е 18–90 дни за тест за убождане на пръста.

Резултатите от тестове, които използват кръв от вена, могат да отнемат няколко дни, за да се върнат. Резултатите от тестовете за убождане на пръста и слюнката често са готови в рамките на около 30 минути.

Когато се появят нови тестове, има повече шанс за по -бърза, по -точна диагноза.

Научете за ХИВ тестове от четвърто поколение.

Причини

ХИВ предава, когато телесните течности, които съдържат вируса, влизат в кръвта на друг човек – например чрез разрез, възпаление или място за инжектиране.

Тези телесни течности могат да включват:

 • Кръв
 • Семан
 • Пресеминалната течност
 • Вагинални течности
 • ректални течности
 • Кърмета

човек е изложен на риск от заразяване с вируса, когато прави секс, без да използва Защита, като презерватив или подготовка, или споделяне на игли с някой, който има ХИВ.

ХИВ, също може да премине от родител на дете по време на бременност, раждане или кърмене, въпреки че това е по -рядко срещано.

По -рядко хората, които работят в здравна обстановка, могат да бъдат изложени на риск от нараняване на иглата.

Не е възможно ХИВ да предава чрез треперене, обмен на слюнка или Споделяне на прибори за хранене, храни или напитки.

Научете повече за митовете и фактите около предаването на ХИВ.

рискувайте a Остра ХИВ инфекция

Експертите смятат, че има висок риск от предаване по време на острия етап. Причината за това е, че нивата на вируса в тялото са високи, особено около средата на този етап.

В допълнение, острия етап се случва скоро след експозицията, когато човек вероятно не е наясно, че може да има инфекцията.

Възможно ли е да се получи ХИВ чрез орален секс?

Outlook

ХИВ напредва на етапи. Без лечение с времето ще се влоши. Лечението обаче може да забави или спре прогресията му.

Етап 1: Остра ХИВ инфекция

Острата ХИВ инфекция е първият етап на инфекция и симптомите могат да продължат няколко дни или до няколко седмици. След това те ще изчезнат, но вирусът ще остане в тялото.

В този момент човекът влиза в етап 2 или хронична ХИВ инфекция.

Етап 2: Хронична ХИВ инфекция

На този етап често няма симптоми, но вирусът продължава да се умножава при ниски нива. Вирусът може да предаде от индивида на друг човек.

Въпреки това, текущото лечение може да намали нивото на вируса толкова ефективно, че тестът вече не може да го открие.

Когато това се случи, вирусът все още присъства в тялото, но не може:

 • да причини увреждане на имунната система
 • Напредък към етапа на етапа 3, по -известен като СПИН
 • Преминете на друг човек

Етап 3: СПИН

Без лечение, хроничната инфекция може да прогресира до крайния край Етап на ХИВ инфекция или СПИН след 10 или повече години.

СПИН се развива, когато ХИВ е причинил толкова много увреждане на имунната система, че тялото не е в състояние да се бори с инфекциите, че здравата имунна система се бори на Редовна основа.

Без лечение СПИН могат да бъдат фатални в рамките на 3 години.

Въпреки това, благодарение на настоящите стратегии за лечение, повечето хора с ХИВ няма да развият СПИН и могат да продължат да живеят да живеят Пълен живот.

Управление на ХИВ

Ако тест покаже, че има ХИВ, екипът на здравеопазването ще работи с човека, за да състави план за лечение.

Лечението може да бъде сложно, но то ще включва антиретровирусни лекарства, които могат да намалят количеството на вируса в организма.

Антиретровирусна терапия може да намали нивото на вируса в кръвта до Точката, че вече не се открива, не може да причини вреда в тялото и не може да премине на някой друг.

Какво е да живееш с ХИВ?

Превенция

Следните стъпки могат да помогнат за предотвратяване на инфекция с ХИВ:

 • Избягвайте споделянето на оборудване, свързано с наркотици, като игли
 • Поддържайки се на рутинни тестове, за хора, които могат да бъдат изложени на по-висок риск
 • Общуване открито със сексуални партньори относно риска от ХИВ, всички резултати от теста , и предпазни мерки, които трябва да предприемете
 • Използване на бариерна защита, като презерватив, по време на секс
 • Ограничаване на броя на сексуалните партньори
 • Използване на профилактика преди експозиция (PREP ), като Truvada, ако е подходящо
 • Стартиране на профилактика след експозиция (PEP) в рамките на 72 часа след възможното излагане на ХИВ
 • Вземане на предпазни мерки, за да се избегнат други полово предавани инфекции (ППС), Тъй като те могат да увеличат риска от инфекция с ХИВ

Индивидуалните нужди ще варират, така че хората трябва да говорят с доставчик на здравни грижи за най -добрия начин да се защитят.

е Има лек за ХИВ?

Резюме

В миналото ХИВ беше LI FE заплашителна инфекция. В наши дни обаче има много начини за предотвратяване на инфекция и управление на нея, ако се случи.

Ранната диагноза е една стъпка към ефективно лечение, което може да намали количеството на вируса в организма до неоткриваеми нива.

Всеки, който има грипоподобни и други симптоми, които могат да бъдат резултат от излагане на ХИВ, трябва да потърси медицински съвет.

 • Кръв/хематология
 • ХИВ и СПИН
 • Инфекциозни заболявания /бактерии /вируси
 • Сексуално здраве /ППБ

Contents